Avokádo!!

8. února 2014 v 22:12 |  Food


Dlouho jsem nemohla přijít na chuť avokádu. Moje maminka, mi ho více méně nutila, když jsem s ní ještě sdílela domácnost (znáte mámy). Mě se vždycky zdálo, že jde o jakousi zelenou věc bez chuti, vazké konzistence. Časem jsem zjistila, že avokádo je vlastně skvělá věc, ale musí se ochutit. Teď se bez něj neobejdu, jedla bych ho klidně denně. Předpokládám ovšem, že by mi poněkud zevšednělo, takže si tento oběd dopřávám asi tak jednou, maximálně dvakrát týdně.

Co potřebujete?

  • Konzervu kvalitního tuňáka - z mé vlastní zkušenosti je nejlepší Rio Mare v olivovém oleji, ale jestli chcete ušetřit, skoro stejně dobrý je tuňák Albert Quality, byť to zní zvláštně opravdu je moc dobrý, jen ho trochu dosolte
  • Jedno větší avokádo, nebo dvě menší - dejte si pozor aby bylo měkké na dotek, nemělo by se vám roztékat v ruce, ale je potřeba aby nebylo tvrdé - to znamená že do něj jde promáčknout ďůlek
  • Citron
  • Chilli omáčka
  • Šalotka
  • Sůl
  • Žitný chléb, nebo nějaké jiné celozrnné pečivo

Příprava guacamole

Guacamole se primárně používá jako mexická pochutina, jako dip pro nachos. Já jsem si vytvořila svůj vlastní recept a servíruji guacamole jako takovou pomazánku.

Avokádo rozřízneme v půlce (nepřekrojíme pecku), oddělíme obě poloviny od sebe a vyjmeme pecku. Do misky vydlabeme lžičkou avokádo z obou půlek a vidličkou rozmačkáme (proto musí být zralé a měkké), dáme si záležet aby nebylo na velké kousky. Vedle si nakrájíme půlku jedné šalotky úplně nadrobno a vmícháme do avokádového pyré. Přidáme šťávu zhruba z půlky citronu asi tak špetku možná dvě soli a nakonec přikápneme trochu chilli (kdo má rád pikantní, může přitlačit). Vše pečlivě promícháme.

Servírování

Žitný chléb rozdělíme na úzké plátky, po případě celozrnnou housky nebo kaiserku rozkrájíme na plátky, konzervu tuňáka vyklopíme na talíř a guacamole v hojné vrstvě namažeme na pečivo a přikusujeme k tuňákovi. K tomuto pokrmu se i báječně hodí nakládaný chřest, takže je-li libo, můžete přikusovat chřest.

Takže bon appétit!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lady-MushrOOm Lady-MushrOOm | Web | 9. února 2014 v 21:40 | Reagovat

Achjo, škoda, že mladej nejí ryby :(, hned by to totiž dostal k obědu! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama