Slané muffiny

16. dubna 2014 v 19:20 |  Food
Někdy kolem Vánoc, jsem si pořídila pečící formu na muffiny (cupcakes chcete li), několikrát jsem je udělala, například ku příležitosti narozenin mého tchána nebo jako pohoštění na mé narozeninové oslavě. Tím to ale končí.

Dala jsem se na zdravý životní styl, jehož součástí je život téměř bez cukru (alespoň pro mě). Jenže forma na muffiny mi tu pořád leží a já ty cupcaky tak miluju a ještě raději je peču. Tak jsem se rozhodla, že vyzkouším vytvořit jejich slanou variantu, je vhodná především k obědu, protože jako jedna z hlavních ingrediencí je tam žitná bio mouka (obsahuje větší množství sacharidů). Dá se udělat i verze vhodná k večeři, kdy je podíl mouky opravdu minimální a je nahrazen drcenými mandlemi, ale pořád to není zrovna ideální.

Není to žádná věda, muffiny zvládne každý a jejich příprava nezabere ani moc času. Celý recept jsem popsala a nafotila tak, aby to zvládl i úplný začátečník. Jde o opravdu chutné jídlo, které bych doporučila například i jako párty pohoštění pro vaše přátele. Ingredience nestojí moc a je to opravdu rychlovka. V případě, že máte problém s lepkem, je vhodné žitnou mouku nahradit moukou bezlepkovou.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takže co budeme potřebovat:
  • 3 balení sýru cottage (450g)
  • 190g celozrnné mouky - v našem případě je to mouka žitná
  • Zhruba lžička a půl kypřícího prášku
  • 5 vajec
  • 150g sušených rajčat v oleji
  • hrst až dvě hrsti nasekané čerstvé bazalky
  • půl hrnku vody
  • sůl - asi tak půl lžičky
  • 100g parmenázu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Postup

1. Nejprve zapneme troubu na 200 °C, aby se stačila rozehřát. Připravíme si velkou misku a dáme do ní všechny tři balení cottage.


2. Do cottage přidáme mouku. Jestli nemáte váhu, 190g mouky vychází asi tak jeden větší hrnek. Jednoduše jí přisypeme do sýra a promícháme.



3. Přidáme kypřící prášek a vejce, poté opět řádně promícháme...



4. Nasekáme si na drobno sušená rajčata a přidáme do směsi (já jsem si pro zjednodušení rajčata rozsekala v mixéru - samozřejmě z lenosti). Směs je teď příliš hustá přidáme tedy vodu...


5. Nakonec přidáme nasekanou bazalku a máme hotovo, směs by měla mít středně hustou konzistenci. Když jí naberete, měla by stékat.


6. Nastrouháme si všechen parmazán, já používám sýr Grand Moravia, cena za sto gramů se pohybuje kolem padesáti korun...



7. Formu na muffiny doporučuji vymazat tukem, můžete použít košíčky jako jsem to udělala já, ale muffiny se od košíčků špatně oddělují a polovina pochutiny vám zůstane přilepená na papírku. Když mi košíčky došly, nalila jsem těsto do samotné vymazané formy a efekt byl daleko lepší, muffin šel krásně vyjmout a daleko lépe se jedl.


Takže nalijeme těsto do formy, důlky zaplníme skoro celé a posypeme strouhaným parmazánem. Co se týče doby pečení, tak ta je různá, záleží na tom, jak máte velké formičky, já je mám poměrně mělké, takže peču muffiny cca 20 minut, je potřeba to hlídat. Muffiny jsou hotové když vám nabudou a shora zezlátnou (malinko do hněda). Mě těsto stačilo cca na 20 muffinů, musela jsem péct na dvakrát. Muffiny po upečení vyndáme a necháme trošičku zchladnout, můžeme je podávat jak teplé tak studené.



8. Jestli si chcete podávání zpestřit, můžete si vytvořit slané cupcakes, jako krém můžete použít avokádový krém jako jsem to udělala já (avokádo vydlabeme a rozmixujeme v mixéru se šťávou z asi tak půlky citronu, trochou chilly omáčky a se solí), cupcake jsem ozdobila chilly omáčkou. Dobrou chuť!

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Papája Papája | Web | 5. května 2014 v 11:37 | Reagovat

hmmm :) vypadá to dobře

2 Katie Katie | Web | 5. května 2014 v 16:57 | Reagovat

Wow, zajímavé, slané jsem ještě nezkoušela, ale přítel přemýšlel nad masovými :D

3 Avalien Avalien | Web | 5. května 2014 v 18:03 | Reagovat

Wooow!! Hned bych si dala :3

4 katbar katbar | E-mail | Web | 5. května 2014 v 19:25 | Reagovat

Já teda radši ty sladké, ale tyhle nevypadají, ale vůbec nevypadají všpatně :D

5 Em Zet Em Zet | E-mail | Web | 5. května 2014 v 20:28 | Reagovat

Tak tohle MUSÍM upéct! Nebude vadit, když recept hodím i na svůj blog? Kdyžtak s mými fotkami v průběhu pečení. Ten avokádo krém vypadá úžasně! O_O Dodal cupcakeu šmrnc. A ta chilli omáčka, tu jsi dala do toho krému, nebo jenom pocákala na povrchu?

6 Eva H. Eva H. | 20. května 2014 v 5:51 | Reagovat

Prosim te obojí :) šla jak do krému, tak i na ozdobu ;) a klidně si recept půjč :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama