Domácí Sushi

21. října 2014 v 19:00 |  Food


Jsem obrovský milovník sushi! Je to snad moje nejoblíbenější jídlo, ty malá sousta jsou skvělá, člověk se tak snadno nepřejí a navíc je to velká zábava. Vždy jsem zbožňovala syrového lososa (který je teď pro mě tabu), ale sushi s avokádem nebo okurkou či ředkví, je úplně stejná pochoutka. Panu J jsem dělala počeštělé sushi s tuňákem z konzervy, takže jestli nesnesete syrové ryby jako on, je to pro vás možná eventualita, další možnost je surimi (krabí tyčinky), ale to bych nedoporučovala, není to zrovna výkvět nejzdravějších potravin a navíc to chuť sushi zkazí (ne že by ji tuňák z konzervy vylepšil).

Tajemství sushi je však ve speciální přípravě rýže a samozřejmě také v těch správných ingrediencích. Mohlo by se zdát, že jde o drahé jídlo a velkou investici, ale upřímně jedna porce vyjde ve výsledku levněji, než porce svíčkové na smetaně. Dříve jsem byla zvyklá dávat si sushi pouze v restauraci, netroufala jsem si na domácí přípravu, ale je to vlastně velice snadné. Nejraději jsme měli running sushi, takže all you can eat sushi, kde si můžete vybrat z nejrůznějších druhů a kombinací, ale ta cena tomu také odpovídá. Takže domácí příprava rulezz!



Takže co budete potřebovat na jednu sushi party:

1. Balíček rýže na sushi 500g - obvykle je na sáčku přímo napsáno, že je rýže určená na sushi
2. Japonský rýžový ocet
3. Cukr a sůl
4. Řasu určenou na sushi, stačí 27g - čili 10 plátků a ještě vám zbude
5. Wasabi pasta
6. Náplň kterou preferujete - avokádo, okurku, nakládanou ředkev, syrového lososa nebo tuňáka apod.
7. Tmavá sojová omáčka - zvolte raději dražší značku, například Kikkoman
8. Růžový nakládaný zázvor

Potřebné náčiní:

1. Větší hrnec
2. Velkou mísu, nejlépe umělohmotnou, může být i skleněná
3. Dřevěná vařečka
4. Prkýnko nebo vějíř
5. Utěrka
6. Bambusová podložka na přípravu sushi
7. Jídelní hůlky


Jak uvařit rýži na sushi:



Rýži si odměřte na hrníčky a dejte ji do misky.
Nejprve ji pořádně propláchněte studenou vodou, proplachujte do té doby, dokud voda nebude čirá. Když rýži zalijete studenou vodou poprvé, bude mít mléčně bílou barvu. Jakmile bude voda čirá, nechte v ní rýži hodinu odpočinout. Po hodině vodu slijte a rýži nasypte do hrnce, pamatujte, že na jeden hrníček rýže přijde zhruba hrnek a půl vody. V hrnci rýži s vodou zvolna promíchejte, zapněte plotnu naplno (já mám elektrickou, takže u mě to znamená stupeň číslo 6) a přikryjte pokličkou. Rýži nejprve vařte 2 minuty naplno, až čas uplyne, stáhněte plotnu na mírný plamen (pro mě to znamená stupeň číslo 3) a nechte vařit ještě 10 minut. Během celého procesu vaření nesmíte sundat pokličku. Až čas uplyne, rýži ochutnejte, měla by být měkká, ale zároveň lepkavá a pružná. Nelekejte se, rýže se určitě trochu připeče.


Rýži přemístěte do plastové mísy. Nyní je potřeba přidat směs rýžového octa, cukru a soli. Na 500g rýže je potřeba 5 lžic octa, 3 lžíce cukru a 2 lžíce soli. Ocet s cukrem a solí zahřejte, aby se cukr se solí rozpustily, směs se nesmí vařit, jen zahřát. Octovou směs postupně po malých doušcích přidáme do rýže a při to rýži ovíváme vějířem nebo prkýnkem když vějíř nemáme. Uděláme to tak, že rýži nemícháme, abychom neporušili strukturu zrníček, ale jakoby překládáme a vařečkou krájíme. Nemusíte ho tam přidat všechen, záleží na vašem úsudku, rýže nesmí být suchá, ale nesmí ani plavat, prostě tak akorát. Poté přikryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.




Příprava sushi maki:


Mohla bych vám tu postup podrobně popsat, ale nejlepší bude, abyste se mrkli sami na video, podle kterého jsem tvořila já. Plus pár fotografií.


A šup k obědu do krabičky





P.S.: Výherce mé narozeninové giveaway do konce týdne ohlásím za doprovodu dalšího článku a druhá půlka článku s tipy na podniky v Praze co byste určitě měli navštívit, bude také brzy, zatím můžete mrknout na tu první ;) - 10 podniků v Praze, které rozhodně musíte navštívit - 1. část







 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Nastala změna designu blogu a i povaha článků je trochu jiná, při nejmenším jsou delší. Líbí se Vám tato změna? :)

Ano, líbí 70.8% (34)
Ano, ale mám výtky (viz komentář) 6.3% (3)
Předešlý design se mi líbil víc 14.6% (7)
Ne, design tohoto blogu a ani články se mi nelíbí 8.3% (4)

Komentáře

1 yellow yellow | 21. října 2014 v 19:42 | Reagovat

Sushi je mňamka. To domácí mám asi nejradši. Vždy se nás sejde celá parta a rolujeme. Jen teda kamarádku nesmí napadnout, že bychom si k tomu mohli pustit tradiční japonskou hudbu. ;)

2 Kvakva Kvakva | Web | 21. října 2014 v 20:58 | Reagovat

aj ja som s priatelom robila domáce sushi, bolo fajn len na noc sme ho dali do mrazáku, čo sme fakt nemali robiť, lebo sa úplne pokazila chuť a museli sme ho vyhodiť. Takže - zjesť ho čo najskor!!!!
s konzervovým tuniakom je sushi fajn :) teda...jedla som sushi s niečim čo bol ako konzervový tuniak a bolo to skvelé :D ale to bolo original v japonsku, tam je každé sushi super xD

3 Jana Jana | E-mail | Web | 22. října 2014 v 10:11 | Reagovat

Díky, potřebovala jsem "normální" návod :)

4 Eva_catlover Eva_catlover | 22. října 2014 v 16:45 | Reagovat

Jé tak to jsem moc ráda, že bude návod užitečný :)

5 Skills of Art Skills of Art | Web | 22. října 2014 v 19:05 | Reagovat

Dělám sushi na Silvestra a je výborné... Sakra, teďka mám na to naprosto upřímně chuť :-D

<a href="http://skills-of-art.blogspot.cz/">Skills of Art</a>

6 evie evie | E-mail | Web | 28. října 2014 v 14:49 | Reagovat

my sme si ho tiež robievali doma, ale keď som ho mala naposledy akosi mi nechutilo a priateľova sestra sa raz sekla a kúpila miesto lososa, schwarzwaldskú šunku a odvtedy to jedáva len s ňou:)

7 Marillee Marillee | E-mail | Web | 29. října 2014 v 20:07 | Reagovat

Sushi jsem nikdy nejedla, ani se do něj nijak zvlášť nehrnula vzhledem k mojí averzi vůči rybám. Ale vzhledově to vždycky vypadalo vábně! :3 Zkoušela jsi někdy vietnamské rolky??? TO JE NAPROSTO BOŽÍ ŽRÁDLO! Musím sehnat recept!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama